Vill ni gifta er?

Tasso StafilidisDen 31 december 2015 blir sista dagen då jag kommer att förrätta vigslar. Jag avser inte att förlänga mitt förordnande. Jag har vigt över 700 par sedan jag började hösten 1999. Det har varit fantastiskt kul och jag kommer att sakna alla förväntansfulla par.

Redan nu är jag i princip fullbokad 2015 så gå in på Länsstyrelsens lista här över vigselförrättare i Stockholms län för att hitta en lämplig vigselförrättare. All lycka!

Sedan 1999 är jag förordnad vigselförrättare. Jag har vigt hundratals par i hela landet. Det har varit så väl korta intima ceremonier med några få närvarande som stora ceremonier med flera hundra närvarande gäster och allt däremellan. Men det har också varit korta och enkla vigselakter.

Vad gäller upplägget av er vigselakt/ceremoni så utgår jag alltid helt och hållet utifrån era önskemål. Vi går igenom era förväntningar och jag ger er råd och idéer utifrån mina erfarenheter. Det är ert bröllop och då är det ni som gifter er som ska ha det största inflytandet över programmet och utformningen av er ceremoni.

Vi träffas och diskuterar igenom era förslag och önskemål så att ni får ert bröllop precis så som ni vill ha det.

Sedan 1 maj 2009 är äktenskapslagen könsneutral och partnerskapslagen är avskaffad. Detta innebär att alla par ingår äktenskap oavsett kön och sexuell läggning. För er som tidigare ingått partnerskap så kommer detta att kunna omvandlas till ett äktenskap i och med den nya lagen. Men observera att ni gemensamt måste anmäla denna önskan till Skatteverket.

Särskilda önskemål

Det finns par som har önskemål om personliga vigslar och vill väva in olika kulturella traditioner och symboler i sina ceremonier. Återigen vill jag upprepa att det egentligen inte finns några begränsningar för innehållet i er bröllopsceremoni, däremot finns det några inslag i vigselakten som är obligatoriska. Jag har mycket lyckade erfarenheter av att blanda in symboler och andra handlingar från bl.a. judisk-, grekisk-, arabisk- och amerikansk tradition i bröllopsceremonin. Det finns även par som vill använda sig av gamla familjetraditioner för hur man t.ex. trär på ringarna eller upprepar sina löften till varandra. Min uppgift är att se till att ni får er vigselakt/ceremoni så som ni vill ha den och uppfylla era önskemål på utformningen av programmet.

Platsen för vigseln

Det är ni som gifter er som bestämmer platsen för er vigsel. Även här är det bara ni själva som bestämmer var ni vill gifta er. Jag förrättar vigslar i hela landet och eftersom jag bor i Stockholm men arbetar i Göteborg så kan det variera vilken stad jag utgår ifrån. Detta betyder att jag måste transportera mig från antingen Göteborg eller Stockholm till platsen där ni ska vigas.

Ring

Att tänka på

Ni måste ansöka om hindersprövning och eventuellt lämna in en anmälan om namnändring om ni önskar det. Lättast är att fylla i ansökan om hindersprövning här på skatteverkets hemsida och sedan skriva ut, underteckna och skicka in. Intygen har en giltighetstid på fyra månader så skicka inte in ansökan tidigare än fyra månader innan er bröllopsdag. Från Skatteverket kommer ni sedan att få två intyg, vilka jag ska ha.

Anmälan om namnändring hittar ni också här på skatteverkets hemsida som ni fyller i och skriver ut. Denna blankett kan ni skicka in till Skatteverket ihop med ansökan om hindersprövning. Behöver ni längre betänketid kring namnfrågan går det också bra att lämna blanketten till mig så skickar jag in den tillsammans med övriga handlingar.

Ni behöver ha två vittnen som ska bevittna att ni säger ja till varandra samt se att ni gifter er av fri vilja, att det t.ex. inte förekommer några tvång eller hot. Kravet på vittnena är att de fyllt 18 år.

Var ute i god tid

Vill ni boka upp mig är det bra att vara ute i god tid. Eftersom jag förrättar vigslarna på de platser som brudparen valt ut hinner jag inte med mer än tre vigslar under en dag. Därför får det brudpar som bokar in mig först den tid de önskar och efterföljande par får anpassa tiden för sin vigsel. Oftast så fungerar detta mycket bra om ni är ute i god tid före bröllopsdagen. Är jag uppbokad så gå in på respektive länsstyrelses hemsida för att få fram vilka vigselförrättare er länsstyrelse förordnat.

Ersättning

Vigselförrättare får en ersättning från länsstyrelsen på 110 kr för den första vigseln och 30 kr för ytterligare vigsel under samma dag, före skatt. Själva vigselakten som jag förrättar är inte förenad med någon kostnad för er som vill bli vigda. Ni bekostar enbart min transport till och från vigselplatsen.

Vigsel på Skansen i Stockholm

Jag är en av vigselförrättarna på Skansen. Vill ni gifta er borgerligt på Skansen finns det flera stämningsfulla miljöer att välja på – Biologiska museet, Varghuset, Folkets hus, Ekshäradsgården och lusthusen Fredriks Bloms lusthus, Skogaholms, Spannmåls-handlarens, Swedenborgs och Kyrkoherdens lusthus. I Folkets Hus ryms sällskap på 60 personer och i Ekshäradsgården och i de små lusthusen får bara små sällskap plats. Lusthusen är också mer lämpliga till vår- och sommarvigslar. Läs mer om vigsel på Skansen direkt på Skansens hemsida.

Den så uppskattade möjligheten till Drop in-vigsel på Skansen upprepas den 13 juni 2015. Jag har varit med sedan start och med största sannolikhet är jag med där för sista gången 2015. Läs mer om drop in-vigslar på Skansen här.

Kontakt

Jag är dessvärre redan så gott som fullbokad och kommer största sannolikhet inte ha möjlighet att viga er.

Har ni frågor och funderingar så är ni välkomna att höra av er till mig på tasso@tasso.se eller 070 – 376 04 03 .

Får ni inte tag på mig eller om jag inte svarar på era mejl och meddelanden, så försök igen.

Vill ni boka in mig så meddela dag, tid och plats för ert bröllop samt era person- och kontaktuppgifter. Tänk på att det är enklast om vi gemensamt fastställer datum och i synnerhet klockslag. Jag vill förvarna att jag är väldigt uppbokad.

Du kan också titta på bilder på några av brudparen jag vigt.

Vill ni ha med er bröllopsbild i mitt galleri?

Om ni blivit vigda av mig och saknar er bild i galleriet får ni gärna skicka mig bild/er och era aktuella kontaktuppgifter.

Söker ni en fotograf?

För er som söker fotograf till ert bröllop eller till andra ändamål vill jag tipsa om en fantastisk fotograf, Orlando G Boström. För mer information och bokning: www.fotografbostrom.com.


Om mig

tasso2.jpg

Jag heter Tasso Stafilidis och är skådespelare, författare och tidigare riksdagsledamot. Numera arbetar jag som verksamhetsansvarig för Göteborgs Kulturkalas. Jag är ordförande för West Pride i Göteborg och ledamot i Dramatens styrelse. Jag är inte längre vigselförrättare. På min webbplats kan du läsa om mig, vad jag gör och en del av vad jag har gjort. Du kan skicka e-post till mig på tasso@tasso.se.


Bilder (visa galleri)

Paradutropare på EuroPride 2008Åsa & NiklasCigdem & SedatTasso Stafilidis december 2007Malin & Olof  Fotograf: Daniel SahlbergOskar & Maria  Fotograf: More Than Words Photodesign ABChad & Anna-Carin  Fotograf: Rebecca AshdownTasso Fotograf: Orlando G BoströmTasso Fotograf: Orlando G BoströmÅsa & NiklasAnna-Karin & SoniaEmilia & Sören