Om mig

Tasso StafilidisJag heter Tasso Anastasios Stafilidis. Jag är skådespelare, författare och tidigare riksdagsledamot. Sedan maj 2012 är jag verksamhetsansvarig för Göteborgs Kulturkalas, en av Nordens största kulturfestivaler med 1,5 miljoner besök  och 1 200 programpunkter. På Kulturkalaset medverkar 3 500 – 4 000 artister. 2009 – 2012 arbetade jag som verksamhetschef för West Pride – HBTQ-FESTIVALEN i Göteborg. Jag är sedan 2016 ordförande för West Pride och ledamot i Dramatens styrelse. Min debutbok heter Mitt brinnande hjärta – en självbiografi.

Jag föddes i Lessebo (Växjö) den 14 augusti 1971 av grekiska föräldrar och flyttade till Helsingborg 1974 där jag växte upp. Helsingborg är också den plats där intresset för teater och politik växte sig starkt. Numera bor jag i Stockholm och pendlar till Göteborg.

Det var redan i fjärde klass teaterintresset väcktes till liv som i sin tur tände en låga av samhällsintresse. Det var ett envist rättvisepatos och gediget arbete i freds- och miljöfrågor som till slut ledde till att jag 1984 sökte mig till ett politiskt ungdomsförbund. Att det blev vänsterpartiets ungdomsförbund jag blev medlem i 1985 berodde på att det var det ungdomsförbundet som stod mina åsikter närmast med de grundläggande värderingarna om alla människors lika värde och lika rättigheter, demokratifrågorna, kampen mot förtryck och för internationell solidaritet samt kampen för fred, mot kärnkraft, kärnvapen och militärt våld. Miljöengagemanget ledde till att jag tillsammans med bl.a. klasskompisen Helena Svorono 1986 gav mig iväg på bussturné genom Europa för att påverka politiker och parlament att sänka de miljöfarliga utsläppen, för att rädda de döende skogarna i Europa, EYFA – European Youth Forest Aktion.

Att spela teater fanns hela tiden parallellt med det politiska engagemanget och när det var dags att välja gymnasielinje var Teaterlinjen på Olympiaskolan i Helsingborg det självklara valet. Det politiska arbetet fortsatte med ett aktivt utomparlamentariskt arbete med civil olydnad och icke-våldsaktioner. Jag medverkade i en rad olika freds- och miljöaktioner så som bl.a. trädkramare i Bohuslän, kärnkraftsaktioner vid kraftverken i Barsebäck, Oskarshamn, Ringhals och Forsmark. Det handlade om frågor kring djurrätt, miljö, pornografi, ungdomsbostäder, rasism etc.

1989 startade jag tillsammans med klasskamraten och kollegan Helen Åström den fria teatergruppen Teater UPP Å NER där jag var verksam skådespelare och teaterchef/konstnärlig ledare i närmare 10 år. Samtidigt fick jag mitt första kommunalpolitiska uppdrag i Kommundelsnämnd söder i Helsingborg. Vid valet 1991 toppade jag den kommunala valsedeln för Vänsterpartiet i Helsingborg och blev invald i Kommunfullmäktige tjugo år gammal.

Fram till 1998 var min politiska plattform präglad av kommunalpolitiken då jag bl.a. verkade som gruppledare för vänsterpartiet i Kommunfullmäktige 1991-1998 men också som ordförande för Vänsterpartiets lokalavdelning i Helsingborg 1992-1997.

I Teater UPP Å NER har jag medverkat i femtiofem uppsättningar, t ex Tant blomma av Kristina Lugn, En löjlig människas dröm av Fjodor Dostojevskij, Snögubben av H.C. Andersen, Vi betalar inte Vi betalar inte av Dario Fo, Pelikanen av August Strindberg och Läs Mig – en föreställning om dyslexi som spelades närmare fyrahundra gånger. Jag har även sjungit i olika kabaréföreställningar och konserter bl.a. Vladimir Vysotskij, Jacques Brel och Mikis Theodorakis samt medverkat i konserter med Helsingborgs-, Göteborgs- och Kullabygdens symfoniorkestrar. 2001 medverkade jag i Teater Kamikazes uppsättning White Christmas av Anthony Swerling med bl.a. Ted Åström och Camilla Henemark i regi av Hordokht Moravejzadeh.

Under åren1998-2006 var jag ledamot av Sveriges Riksdag för Vänsterpartiet. Det var vid valet 1998 som jag toppade riksdagsvalsedeln i Skånes västra valkrets. Jag blev även återinvald i Helsingborgs Kommunfullmäktige men valde att lämna det uppdraget för att inte sitta på för många stolar som beslutsfattare. Jag blev återvald till riksdagen vid valet 2002.

Tasso StafilidisI Riksdagen var jag ledamot i Lagutskottet med ett övergripande ansvar för civilrätten bl.a. familjerätt, immaterialrätt, konsumenträtt och försäkringsavtalsrätt. Jag var ersättare i Kulturutskottet med det övergripande ansvaret för scenkonstfrågorna, teater och dans.

Inför valet 1998 bestämde jag mig även för att komma ut offentligt med min sexuella läggning. Det visade sig att jag var den första öppet homosexuella ledamoten i riksdagen som blivit invald som öppen och ställt upp som öppen kandidat. Jag var den tredje öppna riksdagsledamoten någonsin och under mandatperioden 1998-2002 var jag den enda av riksdagens ledamöter som var öppet homosexuell. Jag var också den första professionella skådespelaren och medlemmen i Svenska Teaterförbundet som hade valts in i riksdagen. Mellan åren 1998-2006 jobbade jag med politik på heltid och bl.a. med teater på min fritid. När jag kom in i riksdagen tog jag initiativ till att bilda Riksdagens HOMO-grupp som senare bytte namn till Riksdagens HBT-grupp och så startade jag RiksdagsTeatern. En grupp där ledamöter och anställda träffades en gång i veckan för att spela teater. 1999-2015 var jag förordnad som vigselförrättare.

Efter valet 2006 lämnade jag riksdagen efter åtta år då jag inte blev återvald. Jag lämnade samtidigt alla mina partipolitiska uppdrag och gick ur vänsterpartiet efter tjugotvå år. Nu är jag aktiv inom kultur- och sexualpolitiken men är partipolitiskt obunden. Jag har haft uppdrag i styrelserna för Danscentrum, Dansens Hus, Teaterhögskolan i Stockholm, DansAliansen, Stockholm Pride, West Pride m.m. Jag har också varit ordförande i Kulturrådets referensgrupp för tonsättarsamverkan samt i Kulturrådets referensgrupp för Fria Musikgrupper. Läs mer om mina uppdrag.

Oktober 2009 – december 2012 arbetade jag som verksamhetschef för West Pride –  HBTQ-Festivalen i Göteborg.

Sedan maj 2012 är jag verksamhetsansvarig för Göteborgs Kulturkalas.


Om mig

tasso2.jpg

Jag heter Tasso Stafilidis och är skådespelare, författare och tidigare riksdagsledamot. Numera arbetar jag som verksamhetsansvarig för Göteborgs Kulturkalas. Jag är ordförande för West Pride i Göteborg och ledamot i Dramatens styrelse. Jag är inte längre vigselförrättare. På min webbplats kan du läsa om mig, vad jag gör och en del av vad jag har gjort. Du kan skicka e-post till mig på tasso@tasso.se.


Bilder (visa galleri)

Tasso Fotograf: Orlando G BoströmCigdem & SedatTassoChad & Anna-Carin  Fotograf: Rebecca AshdownHelena & Robert WintherAnna & StefanTasso aug 2007Zaida & Daniel  Fotograf: Caroline ElofssonParadutropare på EuroPride 2008Tasso Stafilidis december 2007Nathalie o Jessica Fotograf: Evelyn Orrego-VelizMarcus & Kristoffer