Vackraste bröllopet i Visby – Sören & Daniel sa Ja!

Sören & Daniel

Den i särklass största och häftigaste händelsen under politikerveckan i Almedalen är vigseln mellan Sören Andersson och Daniel Juvas. Äktenskapet förrättades den 10 juli av Madelaine Vilgren i S:ta Karins vackra kyrkoruin på Stora torget i Visby. Ingångsmusiken var givetvis väl utvald för att matcha brudparets folkdräkter, Gärdebo gånglåt (Äppelbo) i traditionell folkvisetappning. Hillevi Larsson sjöng ”Så skimrande var aldrig havet”, Claes Nyberg sjöng ”Miraklet” och ”My One and Only Love”. Själv läste jag en sammansmältning av Maria Wines två dikter ”Till de älskande” och ”Den dagliga kärleken”.

Som ceremoniansvarig och toastmaster var det en fröjd att få välkomna alla på plats och detta gjorde jag klädd i min pontiska folkdräkt. Senare under ceremonin läste jag upp alla lyckönskningar från dem som inte hade möjlighet att närvara under vigseln och det var flertalet av ministrarna, f.d. ministrar, vänner, organisationer m.fl.

Nu när Sören och Daniel är gifta heter de båda Juvas i efternamn då Sören övergett sitt Andersson till förmån för sin mans vackra Juvas. Ett brudpar som sken i kapp med solen som värmde upp den gamla kyrkoruinen med sina starka strålar precis efter att de båda sagt ja till varandra. Tårar, applåder och många tal med lyckönskningar avlöste varandra.

Att Sören och Daniel valde att manifestera sin kärlek inför alla oss mitt under den brinnande Almedalsveckan var inte bara modigt utan ett tydligt bevis för hur diskriminerande äktenskapslagstiftningen är när det gäller kärleken mellan personer av samma kön. Så länge särbehandlingen består så kommer våra liv att fortsätta vara politiska facklor i ett samhälle som säger sig värna allas lika värde och lika rättigheter.

All lycka till brudparet, Sören & Daniel, och önskningar om det bästa och mest underbara i en framtid fylld av obegränsade äventyr och spännande upplevelser.

På onsdagen den 11 juli arrangerade RFSL och RFSU Äktenskapsdebatten på Visby Hotell. Medverkade gjorde utöver Sören Juvas, förbundsordförande i RFSL och Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU, representanter för de sju riksdagspartierna; Hillevi Larsson (s), Anti Avsan (m), Maria Kornevik Jakobsson (c), Martin Andreasson (fp), Stefan Attefall (kd), Egon Frid (v) och Jan Lindholm (mp). Debatten handlade inte om vi skulle ha en könsneutral äktenskapslagstiftning utan när vi får en ny lag och hur den kommer att utformas. Själv agerade jag moderator i debatten.

För första gången så var kd ensamma i att vara emot då även moderaterna har ställt sig de andra partierna sida med ställningstaganden för en könsneutral äktenskapslag. Det blev en intressant diskussion om partiernas långsiktiga syn på frågan och deras visioner men viktigast av allt var att det trots allt finns en enighet om att lagen måste träda i kraft snarast utan onödiga dröjsmål.

Ett sådant dröjsmål är att justitieministern väntat till den 19 juni innan utredningen skickades ut på remiss från regeringen. Denna onödiga fördröjning kommer att få konsekvensen att vi får vänta till efter årsskiftet innan remissvaren ska lämnas in och lagen kommer inte att kunna träda i kraft som utredaren Hans Regner föreslagit i sitt betänkande där han föreslår att en ny könsneutral äktenskapslag ska träda i kraft den 1 juli 2008.

Nu återstår det att se hur lång tid det kommer att ta innan även vi homosexuella får ingå äktenskap och därmed förpassa den särskiljande partnerskapslagen till historiens sophög, oerhört viktig när den kom men med ett passerat bäst före datum.

Jag i min pontiska folkdräkt


Om detta inlägg