Grattis Umeå! Umeå Pride 070707

Jag vill gratulera Umeå för en mycket lyckad Pridemanifestation och en spännande Prideparad. Givetvis är det RFSL Umeå som ska ha elogerna för allt sitt slit och för det väl genomförda arrangemanget som utöver parad bjöd på föredrag, fester och för första gången en Regnbågsmässa i kyrkan. Jag vill rikta ett särskilt tack till Noa Resare som förutom allt organiserande också hade tagit sig an mig på sin lott, så att jag kom på plats. Tack Noa!

Jag kan inte sluta att imponeras över Björklövens medverkan i paraden med allt från hockeyspelare, klubbledning och supporters. Det gjorde ni bra Björklöven och att ni var där var oerhört viktigt men också kul.

Från fotbollstjejerna i UIK lästes det upp en hälsning som innehöll en rad livsviktiga budskap och ett ställningstagande för att alla är välkomna i UIK, att ingen diskrimineras och att det är okej att vara öppen med sin sexuella läggning. Huvudsaken är att man är en bra person och gillar fotboll löd slutet på hälsningen. Som ytterligare en gest för att bevisa detta bjöd UIK in alla paraddeltagare till att se matchen som skulle spelas senare på eftermiddagen. UIK vann för övrigt över Linköping med 4-0. Grattis till vinsten och tack för er medverkan under Umeå Pride.

Jag var inbjuden att tala efter paraden och senare hålla föredrag men som vice ordförande i Stockholm Pride kan jag inte hålla tillbaka min entusiasm över att två så välrenommerade idrottslag på olika sätt medverkade i Umeå Pride och därmed också tog ställning för allas lika rättigheter och mot diskriminering och kränkningar av hbt-personer. Och trots att Stockholm Pride förra året samlade 450 000 åskådare och 45 000 paraddeltagare så är det synnerligen viktigt med lokala Pridemanifestationer och Prideparader.

Precis innan jag blev intervjuad av P4 lokalradio var det en av de snygga hockeykillarna som blev intervjuad och det jag han uppfatta var vacker musik för mina öron. Hockeyspelaren tog tydligt ställning för att det ska vara okej att vara öppen inom hockeyn trots att ingen av våra elithockeyspelare ännu vågat komma ut som hbt-person. Inom elitidrotten finns en heterofasad generellt och så gott som ingen av våra elitidrottare i Sverige har ännu vågat komma ut. Så idrottsrörelsen har en hel del arbete framför sig. Och vi hjälper gärna till!

Umeå Pride bjöd också på hejdundrande fester under kvällarna två och det gavs tillfälle att återse gamla bekanta och vänner. Inte minst min kompis Erik som valde att resa till Finland via Umeå för att vara där samtidigt som jag under festligheterna och låta mig upptäcka nya saker i Umeås nattliv.

Efter Umeå Pride så känner jag mig mycket lyckligare trots att liknande manifestationer och parader i Kroatien och Ungern samma dag möttes av homofobiska nynazister och andra äggkastande intoleranta fundamentalister.


Om detta inlägg