Umeå Pride & äktenskap i Visby

Mitt under semestern och med Brottsförebyggande rådets (Brå) rapport om en markant ökning av homofobiska hatbrott i minnet, fortsätter sommarens aktiviteter för ett rättvisare Sverige och en värld med lika rättigheter. Brå-rapporten påminner oss om att vardagen fortfarande ser alltför dyster ut för många av oss hbt-personer trots att vi lever i ett modernt Sverige år 2007.

Jag tycker att det är glädjande att fler och fler väljer att anmäla då de utsatts för brott eller kränkningar. Och denna ökning är påtaglig när det gäller ärekränkningsbrott. Men det finns fortfarande ett stort mörkertal eftersom många, av olika orsaker, väljer att inte anmäla. Oftast handlar det om personer som inte vågar vara öppna med sin sexuella läggning och därför är rädda att bli outade genom en polisanmälan eller anmälan till HomO.

Rapporten ser jag också som en injektion för oss att kavla upp ärmarna och fortsätta det viktiga arbetet som i grunden ska förebygga att hbt-personer utsätts för brott – överfall och kränkningar. Sommarens innehåller många sådana tillfällen för oss som valt att slita även under de varma sommarveckorna.

På lördag den 7 juli genomförs Umeå Pride. Detta firas såklart med en parad genom staden där bl.a. RFSL:s ordförande i Umeå, Maria Lundqvist Brömster och jag kommer att tala i Döbelns Park. Musik av Moa Daimar och Frida Selander. Paraden avgår kl.12.00 från Döbelns Park och talen inleds på samma plats ca. kl. 12.50.

Här kan du läsa hela programmet till Umeå Pride.

Efter Umeå så är det dags för årets vecka i Visby och Almedalen som bl.a. kommer att kryddas med bröllop den 10 juli och debatt om könsneutral äktenskapslagstiftning den 11 juli kl.13-15 på Almedalens Hotell. På bröllopet är jag toastmaster och i debatten är jag moderator.

Här kan du läsa hela Brå:s rapport Hatbrott 2006.


Om detta inlägg