HATBROTT – Angrepp mot demokratin – yxöverfall på RFSL

För drygt 2 timmar sedan blev en kvinnlig medarbetare på RFSL-Stockholm överfallen av en yxbeväpnad man och huggen i huvudet. Ett klart och tydligt hatbrott som får mig att känna kalla kårar men jag inser också att Sverige inte är så långt ifrån Ryssland där gårdagens deltagare i Prideparadens attackerades av homofobiska extremister i Moskva. Att frånvaron av demokrati i ryssland där polisen knappast fanns till hbt-demonstranternas skydd har upprört många av oss men tydligen så finns även personer i Sverige som kännt sig manade att agera på samma sätt som de våldsamma extremisterna i Moskava som med knytnävsslag och tillhyggen attackerade de fredliga Pride-demonstranterna.

 

Att detta nu händer i centrala Stockholm ser jag som ett allvarligt angrepp mot vår demokrati och mot våra mänskliga rättigheter. Fortfarande finns det människor som vill döda oss hbt-personer enbart på grund av vår sexuella läggning eller vår könstillhörighet, i Sverige år 2007. Detta är fruktansvärt!

 

Frågan är om detta kan få vår regering att vakna och äntligen agera kraftfullt för lika rättigheter och ett fullgott skydd för oss hbt-personer. Och jag hoppas även att detta blir en väckarklocka för åtminstone ett av regeringspartierna, kd, som med sin homofobiska inställning motsatt sig alla reformer på det hbt-politiska området.

 

Med ett parti i riksdag och regering som gång på gång uttalar sig fientligt och fördomsfullt mot homosexuella är det inte konstigt att det finns galningar som tar dem på orden och på så sätt agerar på det sätt som dagens grymma händelse bevisar. Idag finns det i stort sett enbart två partier, kd och sd, som på alla områden står enade i sitt motstånd mot hbt-personers lika rättigheter.

 

Detta föder hat! Så frågan är hur länge kd tänker sitta kvar i samma fålla som sd i denna fråga och hur många fler hbt-personer som måste sätta livet till innan kd vaknar och tar avstånd från sin hbt-fientliga politik.

 

Nu återstår att se vad regeringen tänker göra och på vilket sätt ministrarna kommer att agera. Jag förväntar mig också att riksdagen och dess ledamöter agerar kraftfullt mot det som inträffat idag – en sorgens dag för den svenska demokratin och för våra mänskliga rättigheter.

 

Mina tankar går givetvis till den skadade kvinnan och hennes anhöriga.


Om detta inlägg