IDAHO – Manifestation på Sergels torg den 17 maj kl.14.00

idaho.jpg

Imorgon den 17 maj är det internationella dagen mot homofobi, IDAHO (International Day Against Homophobia). För tredje året i rad uppmärksammas dagen i Sverige med manifestationer i hela landet arrangerade av RFSL och RFSL Ungdom. Årets tema är: Alla påverkas – av homofobi, främlingsfientlighet och respekt – vad väljer du?

I Stockholm kommer manifestationen att hållas på Sergels torg kl.14.00-15.30. Vi som kommer att tala är: Nyamko Sabuni, Integrations- och jämställdhetsminister, (fp), Mona Sahlin (s), Alex Fridunger, RFSL Ungdom, Linda Elstad, Sveriges Förenade Gaystudenter, Tasso Stafilidis, RFSL och  en aktivist från Jerusalem Open House.

Jag tänker på situationen för många hbt-personer ute i världen och det helvete de tvingas leva i de totalitära stater som förbjuder homosexualitet och även straffar homosexuella med döden. Men jag vill också dra de paralleller till utvecklingen i Europa och här hemma i Sverige.

Det är kanske inte svårt att föreställa sig den rädsla och den skräck som homosexuella i Iran känner då de avslöjas av moralpolisen. Men att det finns många människor i Sverige som också upplever en stark rädsla för att vara öppna med sin sexuella läggning och oftast tvingas leva dubbelliv förvånar kanske desto mer. Detta är dessvärre en verklighet för många i Sverige år 2007.

Därför är det viktigt att arbeta internationellt mot homofobi och mot de kränkningar och övergrepp som hbt-personer världen över utsätts för. Samtidigt kan vi aldrig sätta oss till ro här hemma i Sverige så länge människor upplever sin vardag som ett helvete och riskerar att utsättas för brott på grund av sin sexuella läggning.

IDAHO ägde rum första gången 17 maj 2005, på dagen 15 år efter att Världshälsoorganisationen (WHO) tog bort homosexualitet från sin lista över sjukdomar.

Här kan du se hela programmet för IDAHO-dagen i Stockholm.Â


Om detta inlägg