Böter för dem som skräpar ner – låter inte så tokigt…

Jag måst erkänna att första gången jag reste till Singapore så vågade jag knappt tugga tuggummi. Jag hade hört att det var förbjudet. Att spotta ut ett tuggummi på marken eller skräpa ner kunde innebära hårda straff. Trots att det var rent och fint överallt var renhållningslagarna skrämmande.

 

Nu tycker jag att borgarrådet Söderlund i Stockholm har en berättigad poäng i att låta p-vakterna även dela ut böter till dem som skräpar ner och kostar skattebetalarna pengar, för att inte tala om det merarbete som renhållningsarbetarna får.

 

Jag har faktiskt svårt att förstå de vuxna människor som ”bara” kastar sitt skräp omkring sig. Det kan handla om glasspapper, fimpar, godispapper, kvarlämnade picknickemballage, hundbajs etc. Varför gör vuxna människor så där?

 

För några år sedan var det sällan folk kastade sitt skräp på vägarna, numera är det vanligt att veva ner bilrutan och kasta ut sina sopor. Att det är vårt gemensamma offentliga rum som skräpas ner tycks de som gör det inte bry sig om. Vem skulle välkomna ett sådant beteende i sitt eget vardagsrum? Knappast någon! Då ska det inte heller vara okej att skräpa ner i det som vi har tillsammans, vårt gemensamma vardagsrum.

 

Under en period så påpekade för folk som bara ”råkade” tappa sitt skräp omkring sig men numera drar jag mig för att lägga mig i. Jag har faktiskt ingen lust att utsätta mig för risken att bli nerslagen för ett kolapappers skull.

 

Jag gillar inte spöstraffen i Singapore men böter går ju alltid hem i Sverige, i avskräckande och förebyggande syfte. Mikael Söderlund har mitt fulla stöd för att bötfälla dem som skräpar ner eller inte plockar upp efter sina hundar.


Om detta inlägg