Om analsex

Artikel i HD 010222

Det är slående och i synnerhet nedslående att läsa kristdemokraten Anette Jernströms inlägg i HD den 22 februari 2001.

Sannolikheten; det är ok att de gör det men bara de inte gör det här, och inte med mig, eller med någon jag känner, eller ens tala om det, ja helst vill jag inget höra för jag tycker det är äckligt. Det säger sig självt vad det handlar om anal och sex. Usch, onaturligt, ohygieniskt, övergrepp och tvång. Och för att inte tala om vad man gör med den kroppsdelen, enligt Jernström, man ”bajsar med den”.

Moralpaniken har inga gränser. Att kristdemokraterna för fram en sexualsyn som innebär att sexualdriften måste präglas av disciplin och enbart nyttjas för barnalstrande syfte och helst inte ge någon njutning, väljer Jernström att ens inte nämna. Anette Jernström bakar kakor med moral, moralkakor. Dessa kakor har ett högt pris som många människor får betala. Ett pris som kostar i rädsla, förtryck och styrning.

Att människor inte får leva ut sin sexualitet utan istället gå med ok och bakbundna händer, förtryckta och osynliggjorda. Ett pris som satts av den heteronorm, vilken Jernström representerar och för fram, som gör allt avvikande till förbjudet och där det förbjudna inte tillåts. Jag är för och jag vill dessutom bjuda, dock inte förbjuda. Jag vill inte förbjuda människor att leva, att komma ut och leva ut sina känslor, bejaka sin sexualitet och våga njuta. Njuta av att få njuta. Men också att få ge njutning och tillåta sig njuta av det, att någon annan njuter.

Och så analsexeriet med praktika och allt, kan det bli bättre? Jag tror inte på mänsklighetens undergång, i likhet med Jernströms partikamrater, tvärtom tror jag människan går under om hon inte får njuta, njuta av sin egen kropp och av andras kroppar, att ge njutning. Så länge ingen part kommer till skada eller blir kränkt, så länga de inblandade är överens, kan det inte finnas några som helst gränser för njutningen och tillfredsställelsen. Jernströms moralkakor är mögliga kakor, det är kakor bakade av rädsla, okunskap och panik. Moralsik panik, att känna att man inte kan andas. Moralpaniken är oförmögen att andas frisk luft, då den präglas av avgaser och unken, giftig luft som kväver.

Men varför skuldbelägga människor, Jernström? Varför gömma sig bakom formuleringar som ”för unga tjejer, för vilkas skull jag över huvud taget skriver det här” Jag väljer att inte lägga någon skuld på människor, så länge de inte skuldbelägger andra människor för deras egna fria val, för deras rätt till njutning, för varje människas rätt att själv välja på vilket sätt det känns skönt, på vilket sätt jag vill njuta och på vilket sätt du vill njuta. Att präglas av respekt och kräva rätten att få avvika, rätten att bryta sönder de heterosexuella normerna, de antisexuella formerna. Visserligen skriver Jernström ” Låt gå för att vuxna människor gör vad de vill med varandra i sängen” men direkt efter ger hon sin bild av hur hon vill att det ska se ut med sina direkt felaktiga påståenden om förslappad ringmuskulatur, bakterier och antalet sexpartners. Med all respekt för Jernströms egna val men varför är hennes val bättre än andra människors val?

Kunskapen om analsex är bristfällig, det är Jernström ett levande bevis för, därför är det viktig att öka kunskaperna för att minska fördomarna, inte minst för att förebygga ev. skador för dem som vill praktisera det. Vad gäller tvång och förväntningar ser jag det som lika allvarligt oavsett på vilket sätt tvånget ter sig. Givetvis ska ingen någonsin behöva utsättas för något mot sin egen vilja men vilken är Jernströms lösning för dem som redan praktiserar och dessutom njuter av det eller för dem som vill men inte vet hur de ska göra? Jag förstår att Jernström både blundar, håller för öron och mun – förbjud! Ser inte Järnström att hon varken respekterar eller förstår unga kvinnors och mäns sexualliv utan istället skuldbelägger och demoniserar?

Sexuell frihet måste vara ett ansvar som aldrig få gå ut över någon annan. Sexuell frihet måste vara att själv få välja sin njutning oavsett om det är analsex, vaginalsex, oralsex, telefonsex, onani, gruppsex, cybersex, S/M-sex etc, bara det är säker sex. Och en sak är säker; att handlar det om sex kan man varken utelämna sinnen, kroppsdelar eller känslor, oavsett på vilket sätt man praktiserar eller penetrerar, så länge ingen blir skadad eller kränkt. Tack för ”praktika för analsex” RFSU, den behövs! Det bevisar, inte minst, Jernströms moraliska panik.

Tasso Stafilidis (v)

Riksdagsledamot


Om detta inlägg